top of page

Vad vet du om din Bindvävnad Del 4

Uppdaterat: 26 maj 2020

FASCIA-BINDVÄV

Runt alla muskler, innanför och utanför, samt runt organ i vår kropp finns fascia, bindväv. Fascior kallas de tunna hinnor av bindväv som omger musklerna. Behandling av fascior heter myofasciell behandling. Myo för muskel, fascia för hinnor, alltså behandling av muskelhinnor. Intresset för hur kroppens fascior påverkar oss, formar oss och ger upphov till symtom har vuxit, och drar nu fram lavinartat. Det kan förändra hur vi tänker kring både träning och kroppsterapi i framtiden.

FORSKNING TYDLIGGÖR FASCIA SYSTEMET

– Ny forskning har gett oss nya glasögon för att se fascia systemet tydligare. Fascia Hälsa kommer att bli nästa stora tränings- och friskvårds trend, förutspår Tom Myers, som är den främste ”fascia gurun” i världen. Han har skrivit boken ”Anatomy Trains” som är en kartläggning av fascia systemet. Det kallas också ”Den nya ekonomin”

– Musklerna i sig är lösa som köttfärs. Det är fasciorna som ger dem sina former, säger han för att illustrera hur viktiga de är. Utan fasciorna skulle kroppen rasa ihop i en hög, varken muskler eller skelett skulle hålla ihop. Skelettdelarna är också inneslutna i fascior, och det är fasciorna som förbinder muskler med muskler, skelett med skelett och muskler med skelett.

Tack vare fasciorna, som är glatta, kan muskler som ligger mot varandra glida lätt och smidigt, utan att klibba fast. Fascior finns också insprängda i musklerna, för att muskelns olika delar ska fungera optimalt när vi rör oss.

Med friska fascior och en rörlig livsstil går allt bra. Men redan under en natts stillaliggande börjar fasciorna klibba ihop. Bindväven, som fasciorna består av, börjar spinna nät mellan olika fascior, som sedan häftar ihop i varandra.

– Det är därför alla djur vill sträcka på sig på morgonen. Då bryts det som klibbat ihop under natten upp igen, säger Tom Myers.

Än värre blir det om vi är orörliga en längre tid.

– Till sist blir de tjocka som filt.

Stelnade partier ligger bakom kroppsliga problem. Fascior anpassar sig helt och hållet till vår hållning och våra vanor. De antar formen efter vad vi gör med kroppen, men det tar lite tid. De är tröga. Ett aktivt liv med varierad rörelse bryter kontinuerligt upp hopkopplingarna. Men om det finns områden som nästan aldrig får röra sig sker inte det. Det kan vara på framsidan av kroppen om man går omkring med hopsjunken hållning. Eller kring skuldran, om man sitter hela dagarna vid datorn.

De här hopfiltad områdena syns tydligt i de kroppar som Tom Myers och hans kollegor har studerat. Det är sådana stelnade partier som ofta ligger bakom kroppsliga problem.

– Fascior är starka. Om en kiropraktor gör kot manipulationer utan att behandla fasciorna också så har det ingen effekt, för skelettet glider tillbaka in i den formen som fasciorna har.

Dr Lange Vins syn på fascia, stretching, kronisk smärta & cancer

V

IKTIGT ATT RÖRA PÅ SIG MYCKET

Du kan inte sträcka på dig mer än vad fasciorna tillåter och en muskel kan inte ta mer plats än vad fascian ger den. Men Tom Myers säger att också vanlig muskelmassage har effekt på fasciorna:

– Allt vi gör med kroppen påverkar fasciorna på något sätt.

Den metod som Tom Myers själv lär ut kallas KMI (kinesis myofascial integration), och är en massage av det fasciella systemet. Effekten varar några månader. För att behålla resultatet måste ett eget arbete ta vid. Om man inte rör sig för att hålla i gång den nya friheten i kroppen, börjar fasciorna att filta ihop sig igen.

— Att själv röra sig mycket är alltid det allra viktigaste. Jobba förebyggande och ta det lugnt i början. Fascior reagerar långsamt, de kan inte annat. Tänk på en plastpåse. Om du drar i den sakta kan den töjs, men rycker du till går den sönder.

– Tung träning skadar alltid bindväven och det tar 24—48 timmar för den att reparera sig. Vi lever i en prestationskultur, men när vi vill prestera snabbt i träningen så stämmer det inte överens med hur kroppen fungerar.

– Tänk dig istället att du ger dig själv ett års mjukt åtagande med din träning.

Yoga, tai chi, pilates, dans och kroppsterapier är exempel på aktiviteter som främjar fascia hälsan. Vid uttorkande aktiviteter som löpning är det viktigt med vätska, eftersom torra fascior blir mer klistriga och stela.


https://www.bodyofyours.com/healing-products

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page