Vad vet du om din Bindvävnad? Del 1

Uppdaterad: maj 25

Bindväv/fascia

fasia_brainweb

Forskningen om fascia är lite i sin linda. Länge ansågs fascia enbart som ett stöd åt musklerna, något som forskningen inte fäste sig vid. Det fanns inte så mycket insikt om att fascia var och gjorde så mycket mer…

Tidigare har fasciorna setts som ganska ointressanta, ett slags fodral åt musklerna. Men nu vet vi mer. Fasciorna förändras, de är en levande och anpassad vävnad. När de blir stela blir vi stela. När de är elastiska är vi mjuka och rörliga. Att det är fasciorna snarare än musklerna som behöver behandling är det nya tänkandet. Nytt är också att fasciorna bildar ett helt eget system i kroppen, och att det systemet är avgörande för hur vi mår.

De flesta ser det nog som att skelettet håller upp kroppen, men sanningen är snarare att fascia håller skelettet på plats. Skelettbenen ”simmar” i en trög vätska av fascia. Man kan frigöra ben och muskler från detta sega klister, eftersom en kropp består av 206 ben och 640 muskler, 4000 senor och 900 ligament. Men det finns bara en fascia, och muskler, ligament, senor och ben, kan ses som delar i denna enhet. Faktum är att fascia är nästan en tredjedel av vår biomekanik.

Tidigare sa man att huden var kroppens största organ; ny forskning på fascia visar att den är kroppens i särklass största organ. Ett organ som mycket stor påverkan på hela vår försvarsmekanism likaväl som vårt emotionella liv. Inte mycket förbigår fascia.

”Det har upptäckt en ny cell inuti fascia, vilken de kallar Fasciocytes. Den har ett annorlunda beteende och kan skapa den glidande effekten i de olika typerna av fascia.”

Bindväven, eller fascia, är en väv som omger alla organ och vävnad i vår kropp. Det är den som håller kroppen ihop, så den inte faller i bitar. Fascia är lite som en svamp, och den behöver stretchas, pressas ut, för att tömma sig på vätska. Därefter så återgång till neutralläge och suga in ny ren vätska. Det är extremt rörlig väv, som rör sig i många olika riktningar, förflyttar vätska. Det går sakta, vätskan i fascia rinner långsamt som en glaciär genom kroppens geografiska landskap.

Ny forskning kommit fram till att det är i fascia som tumörer får fäste. Ju tätare fascia ju större risk för tumörer. Därav enligt Dr Scherling; så är bröstvävnad hos kvinnor särskilt utsatt; då det är tät fascia som även är ”trassligt” uppbyggd. I fascia ansamlas även slagg om lymfan inte fungerar som det är tänkt. Då skickas det ut skräp i fascia som ett ”desperat” försök att få bort skräpet. När det har bildats plack och klegg i tarmarna så b

lir det svårt för lymfan att fullgöra sitt jobb perfekt.

Fascia består mestadels av kollagen, ett fiberprotein som är starkt som stål men samtidigt flexibelt. Beroende på hur fibrerna ligger, kan kollagen specialiseras för att motstå krafter, spänning, vridningar, kompression, tryck, elasticitet eller en komplicerad kombination av allt detta. När jag springer, då förlängas och förkortas musklerna. Hur långt de sträcker sig bestäms dels av nervsystemet, dels av fascia. Man kan se alla fibrer som små strån som hålls ihop tillsammans i buntar av fascia, som i sin tur omges av en hinna av fascia. Dessa hinnor förlängas och förkortas i takt med muskelarbetet. De kan också bli styva och orörliga. Inte minst efter en god natts sömn.

Fascia håller oss uppe

Blodet pumpas runt i kroppen av hjärta. Kroppen består av ca: 60% vatten. Men vattnet pumpas inte runt. Varför hamnar inte allt vatten då i fötterna? Svaret är fascia. Fascia håller vattnet i små blåsor, ungefär som en apelsin håller juicen i små hinnor i allt större bubblor och klyftor innanför sitt skal. Det är fascia som är karossen. Inuti den ”svävar” musklerna lite som köttklumpar, likaså skelettet som en stapel av ben. Allt hålls stadigt på plats av fascia.

Fascia vrider sig i olika banor som stora ansamlingar av ”band” runt kroppen och håller fast skelett, organ och muskler i ett skruvstäd. Musklerna i sig är lösa som köttfärs. Det är fascia som ger dem stabilitet och form. Fascia binder samman högerfoten med vänstra höften, den vänstra höften med högra axeln. Smärta i foten kan således påverka axeln. Smärtan förmedlas av detta nätverk av robusta gummiband, som är fyllt av olika sensorer. Fascia är ungefär som ett spindelnät. Petar man någonstans, sätts hela nätet i dallring och hjärnan sitter som en spindel och lyssnar och reagerar på allt som händer.

Ankeln ex. har kontakt med bäckenbotten, diafragman har kontakt med bäckenbotten. Det är då lite lättare att förstå att en obalans i en ankel kan ge effekt så långt bort som i bäckenbotten och även ännu längre bort i kroppen. Fascia är ett nät av känsel- & stamceller, ett nät av kommunikation, ett nät av stadga. På bilderna är allt det vita fascia, sedan finns dessa enorma stråk även under musklerna…

Fascia kan ses som ett naturligt kompressionsplagg som håller kroppen spänd som en pilbåge och styv som en tajt dräkt två millimeter under huden. Den sträcker sig dessutom tvärs igenom hela kroppen, genom alla skrymslen och vrår. Den ändrar sin form efter kroppens behov. Sitter man mycket framför datorn, ser man ut som en som sitter mycket framför datorn.

Fascia kan dra ihop sig som en muskel, rekylera som en sena, ge sensorisk feedback som en nerv och binder samman kroppen till ett gemensamt nätverk.

49 visningar

Mail: faisalboye@gmail.com

Adress:Birger Jarlsgatan 70

​© 2019 Body of Yours