top of page

DEL 2 Så kan Psoas påverka dig!

Psoas är länkad med diafragman, vilket gör att en spänd psoas påverkar diafragman, vilket i sin tur påverkar vår andning, som är den som ser till att kroppen får syre i rätt balans med koldioxid. Genom att hålla psoas i ett mjukt och avslappnat tillstånd så kommer vår andning att påverkas till det bättre, samtidigt som vår rörelse agerar på det sätt som det är tänkt. Ju mer vi kan påverka vår psoas till det bättre, ju bättre vi syresätter kroppen, desto bättre fungerar vår kropp som det är tänkt.…

Vid tillfällen Psoas drar bäckenet snett, så förflyttas vår lodräta hållning som med tränade ögon kan se avvikelse på ens gångstil. Med en väl fungerande Psoas, som balansera tyngden i kroppen rätt så håller sig kroppen en lodrätt rakt och balanserad hållning rakt igenom, så kommer stabiliteten kärna från solarplexus istället för genom höfter eller knän. Skulle Psoas dra lite mer på en sida av bäcken, så kan effekten av detta bli att ena benet ”blir kortare”, det har alltså dragits uppåt, och är då lite kortare än det andra. Ett sätt för kroppen att fortfarande hålla sig i lodlinje, är då att förskjuta vinkeln upp genom ryggraden. Det innebär då att vi blir sneda, eventuellt ända upp till huvudet.

I våra hetsiga livsstil, där vi sitter allt mer, så förkortas psoas. man kanske sitter till och från jobbet i bilen, buss och tåg. Många har ett stillasittande arbete. Vi sitter i soffan, vi sitter till bords. Och på toaletten. Dessa sittande ställningar är psoas värsta fiende. Den behöver rörelse, den behöver vara lodrät mycket ofta än vad den normala människan idag utför.

SJÄLENS MUSKEL jag skulle vilja kallas psoas också som jag nämnde tidigare, Själens Muskel, och att psoas är otrolig viktig för oss av tre anledningar. 1. Att det är den muskel som håller oss uppe och stående. Vår ländrygg och svank skapades när vi reste oss upp i mänsklighetens utväckling, och den skapades av Psoas. Inget annat däggdjur har en sådan fungerande psoas, inte förrän vi ställde oss upp och psoas skapade den kurva, vår svank, den som är nästan allt för oss för att vara rörliga på två ben.

2 Anledningen är att det är muskeln som får oss att gå. Den för benen framåt. Det är många muskler som hjälper till, men att gå är lite som att falla, och falla framåt är just vad psoas är. Det finns många teorier om psoas, men det är nog inte en höftböjarmuskel. Inte rent tekniskt. När den är i balans så ligger den i bäckenskålen och sträcker sig bara när vi går.

3 Anledningen är att det är en muskel som är förknippad till känslor och trauma. Det kan ju låta osannolikt, men ju mer jag stöter på emotionella problem, så märker jag att vi lagrar dem i psoas. När människor får lägga sig i s.k. ”Konstruktiv Vila”, något jag använder inom min teraputiska massage behandling, så kan ett flertal, de flesta, personer börja skaka och vilja fly sin kropp. Det är helt ofarligt och absolut inte något som gör ont (mer som en obehagskänsla som kommer över en). Det är en känsla som kan förklaras som magiskt händelse. Kroppen kan då gör sig av med det som ligger latenta i kroppen och med tid,tålamod och fortsatt rätt behandling och samtal så löser kroppen det i eget tempo och villkor. Några har upplevt medan och efter min behandling att det okontrollerad inte kan sluta gråta och att känna enorm stor lust igen av att ”allt rann ur dess ljumskar” och det lätt gick att göra övningar i yoga så som andra träningsövningar och oanade rörelser som de inte trodde fanns där eller inte gick att göra så lätt tidigare.STRETCHNING & AVSLAPPNING Nu är alla inte inne på detta att stretcha psoas, men det har fungerat Väldigt bra för mig. Även ren avslappning av psoas har fungerat, på plan. Om du under längre tid tränat hårt, sprungit, styrketränat, och framför allt haft stress av olika slag i och runt dig, då har troligen din psoas påverkats negativt. Då behöver du jobba med psoas på flera plan. Kolla upp det med din Läkare, tränare mm.

En spänd och förkortade psoas är inte så känd bland de flesta att den påverkar smärta på flera ställen i kroppen. Inte för att psoas når ända upp i nacken, men en irriterad psoas förflyttar rörlighet i ryggrad och överkropp, skapar stelhet och fel hållning, vilket ger obalans och smärta på helt andra ställen än man kan ana. Den påverkar inre organ, påverkar nerver mm.

Jag lever med enorma smärtor, där jag bär på en Kroniskt skada. Det var så att det inte gick att gå på foten. Enorm smärta, som satt i flera år, med stora problem att gå längre än 500 meter. Det kom även en smärta genom att den muskel som går ned under hälen från Vita Stråket, var förkortad, den påverkades också genom Psoas-stretch. Genom stretcha psoas började smärtan att av ta sig.

HUR GÖR VI? Rent fysiskt så stretchar vi psoas genom att sätta ut ena benet i 45 grader medan du står på knä. Sedan böjer du dig framåt så att benet/knäet hamna i nittio grader i knäleden. Knäet får inte gå över tårna, då skadar du muskelfästen under knäet. När du nu lutat dig framåt, så har du det bakre benet mer eller mindre rakt ut. Lägg tyngden i ljumsken, där psoas finns, och töj i cirka 1-2 minuter. Och det utan att gunga, gungning försämrar all stretch då det inte blir något drag på muskeln i fråga, utan bara ett Ut-in, ut-in för muskeln. Ingen stretch alls.

Genom att stretcha psoas så slipper du många fysiska problem. De flästa av oss får problem med ländrygg som de har haft i decennier. Andra känner av besväret i ljumsken och mage, men även i rygg och axlar. Det gå fort att känna av en skada, men läkningen tar tyvärr oftast längre tid. Därför är jag en vän av att stretcha psoas vid fysiska besvär i rygg, nacke, axlar och hals.

1 406 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page