Rehabiliterande och förebyggande träning
Det finns många olika knäskador och andra knäproblem. Vissa av dem är rena olyckshändelser medan andra är kroniska sjukdomar (t.ex. artros). Många av de olika tillstånd som gör att man får ont i knät går dock att förebygga och behandla med hjälp av anpassad träning. Träning stärker knät och gör det mer motståndskraftigt. Ofta väljs specifika knäövningar ut för att rehabilitera ett skadat knä. Knärehab görs också efter exempelvis operation för att komma tillbaka till utgångsläget efter ingreppet. Löparknä En vanlig överbelastningsskada i knät är löparknä. Symptomen på detta tillstånd är att det gör ont på utsidan av knät, särskilt när du tränar. Ofta går besvären över om man vilar ett par dagar från träning. Blir det inte bättre kan det dock vara aktuellt med anpassade, fysiska övningar. En fysioterapeut (sjukgymnast) är duktig på att ta fram rehabiliterande knäövningar. Om denna rehab för löparknä inte ger resultat kan en kortisoninjektion, stötvågsbehandling eller operation vara nödvändigt. Hopparknä Det finns många olika typer av knäproblem. Ett exempel är så kallat hopparknä, där man upplever smärta på framsidan av knät under knäskålen. Detta är en skada som är väldigt vanligt förekommande bland idrottare som utövar sporter som volleyboll eller höjdhopp – därav namnet. Den bästa formen av rehab för hopparknä är att minska den skadliga aktiviteten och ersätta den med excentrisk styrketräning. Detta kan eventuellt kombineras med stötvågsbehandling och/eller operation. Meniskskada Den som ägnar sig åt idrott, såsom bollsporter, kan ådra sig en meniskskada. Detta yttrar sig vanligen i form av starka, stickande smärtor i knät. De flesta meniskskador läker ut av sig självt, men ibland behövs ytterligare behandling. Den inledande rekommendationen vid all form av plötslig skada är att följa den så kallade RICE-principen: R – rest, avbryt det man håller på med. I – ice, kyl ner området som gör ont. C – compression, lägg på tryckförband. E – elevation, ha knät i högläge. Behandling av meniskskador skiljer sig från annan knärehab då den som väl fått en meniskskada kraftigt ökar risken att få det igen. Därför är rekommendationen nästan alltid att göra mindre av det som ledde fram till skadan. Rehab med gummiband
Många som drabbas av artros eller olika knäskador får rekommendationen att använda sig av excentrisk styrketräning. Detta kanske låter komplicerat, svårt och tungt – men det behöver det inte vara. Det är absolut inte nödvändigt att börja med tunga vikter. Istället finns det gott om bra alternativ som kan göras hemma. Ett alternativ är att börja göra knäövningar med gummiband. Detta har hjälpt många att bli smärtfria på ett enkelt sätt.
Övningar
Det finns många bra knäövningar som kan användas som rehab. Ett exempel på en övning som kan göras med ett gummiband är att fästa ena änden i ett bordsben och den andra runt vaden och sen föra benet bakåt. En annan bra övning är att ha bandet runt skenbenen och sen sträcka det genom att ta ett steg sidledes. Detta stärker både knäna och de stabiliserande musklerna kring höfterna.
Det går också att använda mer klassiska knäövningar som rehab. Exempel på den här typen av övningar är utfallssteg och knäböj, med eller utan belastning. För den som inte är van att träna rekommenderas att besöka en fysioterapeut (sjukgymnast) eller personlig tränare innan träningen påbörjas. Detta för att säkerställa att alla rörelser utförs med rätt teknik. Knäövningar som inte görs på rätt sätt kan nämligen förvärra besvären.
Sammanfattning
Knäskador är något som drabbar nästan alla människor i någon form. Vid stark och ihållande smärta i knät bör man uppsöka en läkare för att få en diagnos råd och i värsta fall en remiss till operation. Men i de allra flesta fall går det att åtgärda själv med hjälp av knäövningar som rehab. Att stärka knäna kan också förebygga framtida besvär.
https://www.bodyofyours.com/bookings-checkout/konsultation-provtr%C3%A4ning/book