Optimal balans

Hormonell obalans kan leda till många hälsorelaterade besvär, särskilt om det förekommer östrogendominans. Exempel på besvär som beror på hormonell obalans är trötthet, minnes försämringar, PMS, PCOS, endometrios, fibroider, oregelbunden och/eller riklig menstruation, fibrocystiska bröst förändringar, förstorad prostata och minskad sexlust.


Östrogen och progesteron produceras av kolesterol, som konverteras vidare till DHEA och progesteron och sedan vidare till testosteron och östrogen respektive kortisol och aldesteron. Östrogen produceras i kvinnans äggstockar och cirkulerar runt i blodet för att sedan metaboliseras i levern med hjälp av enzymer.


finns i 3 olika typer, med E1 (östron) som omvandlas till E2 (östradiol) och E3 (östriol).

E1, östron, är första steget i östrogen konverteringen och den tillverkas i levern och i kroppens fettceller. Det är denna typ av östrogen som bildas hos män och kvinnor med stor övervikt, då ökad mängd fettceller även ökar nivåera av E1, östron.

Det är denna typ av östrogen som bildas under klimateriet.

E2, Östradiol förekommer till största del och produceras i kvinnans äggstockar. Det är E2, östradiol som är viktigt för kvinnans slemhinnor, för sexlusten, för en frisk och fuktad vagina och frisk benstomme.

Det är också denna östrogen som är viktig för håret, och vid brist kan håravfall vara ett vanligt symtom.

Höga nivåer av E2 kan ge ökad risk för hormonrelaterad bröstcancer.


E3, Östriol produceras både i kvinnans bröstceller och i levern samt under graviditeten i moderkakan.

E3 är en skyddande form av östrogen, som minskar de andra östrogenerna och samtidigt minskar risk för ovan nämnda bröstcancer. Framförallt så kan korrekta nivåer av östriol, minska höga nivåer av östradiol, vilket minskar risk för östrogenrelaterade, hormonella sjukdomar.

Lågt östrogen och låga serotoninnivåer

Lågt östradiol kan också ge besvär, eftersom östrogen ökar serotonin på naturligt sätt.

Om det inte finns tillräckliga mängder med östradiol, E2, så minskar serotoninnivåerna vilket medför depressionsliknande besvär, samt oförmåga att slappna av och känna lugn och harmoni.

Vi stress kan du då inte längre harmonisera och lugna systemet, vilket gör att adrenalin sjunker, och erhåller felaktig balans gentemot noradrenalin.

Båda dessa är mycket viktiga och har balanserande funktioner.

Vid stress ligger ofta noradrenalin och adrenalin lågt, vilket ger liknande symtom som vid serotoninbrist.


Optimal balans/kvot mellan östron, östradiol och östriol

Ett normalt förhållande av östrogener är 90% östriol, 7% östradiol och 3% östron i det som kallas Tri-östrogenformeln. Denna balans mäts i labrixtester, salivtester när man mäter alla 3 östrogener och dess ratio/balans.

När du har testat dina östrogener, så kan du erhåller en östrogenkvot, och desto bättre balans mellan dina östrogener, desto mindre risk för hormonrelaterad cancer.

Formel för östrogenkvot är följande: Total E3 / (Total E1 + Total E2)

Om EQ är under 1,0, är risken för bröstcancer högre än för individer vars EQ är över 1.0. Det optimala förhållandet är högre än 1,5.Ett par sätt för att balansera hormoner naturligt


1. Ät ordentligt med fetter

2. Minimera intaget av alkohol och koffein

3. Minimera stress och var noga med att slappna av

4. Prioritera god sömn, helst mellan 22-07

5. Motionera regelbundet

6. Supplementera på ett bra sätt och ta hjälp så att du vet vilka kosttillskott som just du behöver

7. Lägg till adaptogena örter såsom ashwaganda och maca

8. Se till att du har korrekta nivåer av leptin. Om det är i obalans, så har de andra hormonerna svårt att balansera sig. Leptin är ett hormon som indikerar mättnad, och det är viktigt att ha god balans för att ha fertilitet, bättre sömn, minskad inflammation.

9. Lägg till en hormonbalanserande kost, tex fri från socker med stöd för matsmältningen, tex med matsmältningsenzymer.

10. Undvik kemikalier och miljögifter

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Mail: faisalboye@gmail.com

Adress:Birger Jarlsgatan 70

​© 2019 Body of Yours