top of page

Medicinskåpet -de främsta örterna och kryddorna i köket!

Uppdaterat: 26 maj 2020

Cayenne – matsmältning och förbränning

Cayennepeppar har underbara kardiovaskulära fördelar och då främst genom att sänka blodtrycket. Den berömda herbalisten Doktor John Christopher har vid flera sammanhang noteras att ett par teskedar cayennepeppar kan stoppa en hjärtattack på bara några minuter. Som krydda i livsmedel kan cayenne ökar aptiten, förbättra matsmältningen, lindra gasbildning, illamående och matsmältningsbesvär. Cayenne verkar även slemlösande och lindrar passagen från lungorna.Vitlök – sänkning av blodtrycket och minskad risk för åderförkalning

Vitlök är en naturlig antiseptisk och kraftfull krydda med många hälsofördelar. Vitlöken ger lägre kolesterolnivåer (av dåligt kolesterol), minskar plack, sänker blodtrycket och minskar således även riskerna för åderförkalkning. Vitlök är också effektivt mot magkrämpor, orent blod, tarmproblem, candida och diarré.


Gurkmeja – antiinflammatoriskt och gynnsam mot ledvärk

Gurkmeja har kraftfulla anticancerogena egenskaper, särskilt hos tidigare rökare. Curcumin, som är det aktiva ämnet i gurkmeja, har kliniskt bevisade antiinflammatoriska effekter och betydande positiva effekter vid reumatoid artrit och karpaltunnelsyndrom. Gurkmeja är också fylld med antioxidanter, vitaminerna A, C och E, och kan förebygga grå starr.


Kanel – bakteriedödande, influensaförebyggande, blodtryckssänkande och blodsockerbalanserande

Kanel är en god bark som används i många länders dagliga matlagning.  Kanel innehåller en substans som dödar en mängd olika sjukdomar orsakade av bakterier, däribland E.coli, Salmonella, och Staphylococcus aureus. Forskning visar att kanel även kan stoppa tillväxten av asiatiska influensavirus. Kanel hjälper till att sänka blodtrycket och reglerar menstruationscykeln. Dessutom har kanel en lugnande effekt som bidrar till att minska oro och stress samt en blodsockerbalanserande effekt.


Oregano – vid hosta, matsmältningsproblem och högt blodtryck

Oregano är en kraftfull naturligt antiseptisk krydda. Den innehåller 19 kemiska föreningar med antibakteriella egenskaper samt fyra föreningar som lindrar vid hosta. Oregano lugnar magmusklerna, vilket främjar matsmältningen och den hjälper även till att sänka blodtrycket.


Ingefära – förbättrad matsmältning, ökat salivflöde, mot illamående och åksjuka

Ingefära stimulerar salivflödet och matsmältningen, lindrar kräkningar, minskar illamående, är främjande vid åksjuka och lindrar smärtor vid gas och diarré. Forskare har till och med funnit att ingefära är mer effektivt mot åksjuka än den vanligaste OTC-medicineringen. Ingefära används också som smärtstillande medel och det hjälper till att sänka det onda kolesterolet.


Bockhornsklöver – god metabolism, mot förstoppning, för detox och ökad amningsmjölk Bockhornsklöverfrö används i vissa tesorter och kan främja behandlíng av diabetes, ge lägre blodsocker och lägre halter av onda kolesterol. Bockhornsklöver hjälper också till att upprätthålla en god metabolism, förhindrar förstoppning, renar blodet och ger kroppen större förmåga att eliminera skadliga gifter. Bockhornsklöverns frö och blad ökar bröstmjölksproduktionen hos ammande kvinnor.


Basilika – för lugn mage, mindre gaser och föryngring

Basilika kan lindra gaser och lugna magbesvär. Forskning har också visat att basilika hjälper till att förhindra åldrandet.


Nejlika – sänkt blodtryck, mot munsår och tandsmärta

Olja av kryddnejlika är 60 till 90 procent bestående av eugenol, som är antimikrobiell. Kryddnejlika har erhållit det officiella godkännandet från FDA och kategoriseras där som en effektiv nödlösning vid tandsmärta. Kryddnejlika sänker blodsockret genom att göra kroppens insulinanvändning mer effektiv. I studier har kryddnejlika påvisats påskynda läkning av munsår.Svartpeppar – ökad saliv, magsaft, minskade väderspänningar och bättre matsmältning

Svartpeppar är en av de äldsta och mest använda kryddor. Den har en stimulerande effekt på matsmältningsorganen och ger ett ökat flöde av saliv och magsafter. Svartpeppar kan lindra magbesvär samt väderspänningar. Det hjälper också till att förbättra absorption och utnyttjande av curcumin (gurkmeja), som kroppen normalt inte tar upp lika effektivt.

156 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page