top of page

Kan man höja sin dopaminnivå?


Eftersom dopamin har en stor påverkan på om vi känner oss generellt nöjda och belåtna i livet kan det vara v

iktigt att höja sin nivå av denna signalsubstans. Ett sätt är att inta kosttillskottet l-tyrosin som man kan köpa i en vanlig hälsokostbutik. Tryptofan är också en föregångare till detta ämne som du också kan köpa som kosttillskott. Det finns dock även andra sätt att påverka ens nivåer. Begränsa intaget av sockerhaltiga livsmedel, inta extra magnesium, minska stressen i livet, öka träningen, eller såna saker om att bocka av någonting från din att göra-lista. När människan uppnår ett mål så kommer hjärnan att utlösa mer av denna signalsubstans som gör att vi känner oss motiverade och belönade. Ett tips är därför att bryta ner mål i flera delmål eftersom ämnet kommer att frisättas varje gång du bockar av något från din lista över delmål. Andra ovanliga sätt är att titta på bilder av söta djur, enligt en japansk studie.


Vad är Tyrosin?


Tyrosin är en av de 20 aminosyrorna som utgör proteiner och upptäcktes redan år 1846. Det är inte en signalsubstans men det är en viktig ingrediens till framställningen av melanin, dopamin och noradrenalin. Det är inte bara människor som tillverkar denna aminosyra utan även växter och andra djur. Tyrosin går att köpa som kosttillskott och ökar nivån av bland annat dopain och noradrenalin men även en viss positiv effekt på humöret. Speciellt hos människor som upplever stress över en lång tid. Det finns även vissa studier som pekar på att det kan minska depression och förbättra minnet. Speciellt fås denna effekt när tyrosin tas med tryptofan. Eftersom tyrosin är föregångare till dopamin-ämnet så får man i det långa loppet även mental skärpa och bättre humör långsiktigt. Om man tar tyrosin via kosttillskott så ska man sikta på mellan 1000 – 3000 mg per dag på morgonen och vid läggdags. Man kan även få i sig extra tyrosin via kosten: biff, torrmjölk, pumpakärnor, tonfisk, soja, banan, keso, jordnötter, gås, kalkon har höga halter av tyrosin. Stress är en faktor som gör att tyrosin-halten minskar i kroppen. Om man har för lite tyrosin i kroppen så kommer man ha svårare att sova, svårare att förstå saker och ting och att få ett grepp om en situation som är komplex. En högre dos behövs därför för de som upplever sig ha ett mycket stressat liv. Ta gärna folsyra, koppar och c-vitamin med tyrosin eftersom det hjälper kroppens upptag av just tyrosin så att så mycket som möjligt tas upp.


Vad är Tryptofan?


Tryptofan är en av de 20 aminosyrorna som utgör protein. Det är inte en föregångare till dopamin som är en signalsubstans, utan istället så är det en föregångare till serotonin och melatonin. Det är en av de essentiella aminosyrorna, vilket betyder att kroppen kan inte tillverka detta ämne själv utan måste få det via kosten, läkemedel eller via kosttillskott. Brist på tryptofan kan leda till emotionell obalans. Tryptofan säljs i stora delar av världen i vanliga hälsokostbutiker men inte i Sverige. Dock går det att få tryptofan utskrivet på recept i Sverige. Tryptofan är en aminosyra som omvandlas till signalsubstansen 5-HTP som därefter omvandlas till serontonin. Det är en signalsubstans som höjer humöret och välbefinnandet. L-tyrosin och tryptofan leder båda till minskad stress och allmänt välbefinnande. Speciellt leder tryptofan till en bättre sömn eftersom det omvandlas till melanin, det som är kroppens sömnhormon som utsöndras kvällstid när det är dags att lägga sig. L-tyrosin utsöndrar dock inte melanin. Tryptofan går att få i sig via kosten om man så vill. Bananer, kalkon, viltkött, sojaprotein, keso, lever, linser och fisk för att nämna några exempel. Dock är mängden relativt liten. Dessutom så tas upp enbart en liten del i kroppen. Därför brukar oftast 5-HTP tas istället för tryptofan.

Fördelen med att ta tryptofan framför 5-HTP är dock att man inte kan överdosera på tryptofan; kroppen kommer helt enkelt inte ta upp mer än vad som behövs. 5-HTP går dock direkt förbi hjärnbarriären vilket gör att det kan bildas för mycket serotonin i kroppen. Om man lider av brist på tryptofan så upplever man depression, migrän, aggressivitet, övervikt, sömnrubbingar, dålig hudfärg, sköra fingernaglar, sug efter sötsaker, m.fl. På grund av att symtomerna är så generella är det svårt att peka ut just tryptofanbrist generellt. Det finns dock inga biverkningar av att ta tryptofan. Dessutom finns det studier som pekar på att tryptofan kan vara minst lika effektiv som dagens antidepressiva läkemedel. Trots detta är den än idag svårt att få tryptofan utskrivet på recept. Istället så får man pröva sig fram genom att få i sig det via kosten. Det finns undantag dock; i vissa EEA-blandningar som säljs i hälsokostbutiker där tryptofan ingår (eller snarare l-tryptofan där L betyder att det är en fri from som lätt tas upp av kroppen) är det tillåtet. Det kan då handla om olika proteinpulver eller amino-mix pulver. Vanligast är att tryptofan skrivs ut som läkemedel om en person upplever sig ha för mycket migrän. I vissa fall kan även läkare skriva ut det till en patient som vill lindra sin PMS. Sverige kommer antagligen att ändra så att tryptofan går att köpa i hälsokostbutiker eftersom forskning visar att det inte har någon allvarlig biverkning som det först rapporterades om.


25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page