top of page

Hur bekant är du med MG del 3

Uppdaterat: 26 maj 2020

KOSTEN

Får vi då inte i oss mg via kosten? Jo, till viss del. Men det som förr var mineralrika jordar har med det pågående industrijordbruket med konstgödsel utarmats på både mineraler och vitaminer. När filmen ”Sista Skörden” (finns kvar på SVTplay till mars 2020) visades på TV, så fick jag en insikt om hur stor bristen på vitaminer och mineraler i kosten verkligen är nu för tiden. Enligt professor Robert Tigerstedt var dagsintaget av magnesium från kosten i början av 1900-talet på många håll i västvärlden hela 1 250 mg, och nu är det knappt 250 mg. Här finns en artikel av docent.

Normalt skulle det finnas god tillgång av dessa i gröna grönsaker, men med den odling som sker, så har vi tappat rejält i näringsinnehåll. Idag måste vi äta fyra morötter för att för att kunna få i sig lika mycket mg som i början på 1940-talet. Numer så har man bara NPK som det vanligaste gödningsmedlet, NPK är en term som ofta förekommer i gödselsammanhang. NPK är helt enkelt en förkortning av kväve (N), fosfor (P) och kalium (K), vilket då ger en växtkraft, men tyvärr så är det inte inte mycket näring som återbördas till plantorna. I broccoli har innehållet av kalcium minskat med 68 procent, B-vitaminen folsyra med 52 procent och magnesium med 35 procent. I spenat har magnesiuminnehållet sjunkit med 68 procent, vitamin B6 med 59 procent och vitamin C med 58 procent. I bananer har innehållet av kalcium minskat med 12 procent, folsyra med 84 procent, magnesium med 13 procent och vitamin B6 med 92 procent. I jordgubbar fann man 14 procent lägre halt kalcium och 67 procent mindre vitamin C. Äpplen innehöll 80 procent mindre vitamin C, men i gengäld en ökning av kalcium- och magnesiuminnehållet med 12 och 20 procent respektive. Mest mg har vi fortfarande i nötter och mandel. Paranötter har hög halt, men tyvärr så finns ofta mögelsvampar med när man köper paranötter. Lukta på dem innan du köper.

Magnesium finns i många vegetabiliska och animaliska födoämnen. Högst koncentration per vikt, finns i mandlar, nötter, bönor, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter. Makrill och annan fet fisk är av intresse. Hårt vatten innehåller mer magnesium än mjukt vatten. Under det senaste seklet har födointaget av magnesium minskat i industriländerna. Mineraler som magnesium anses avgörande för återväxt av den godartade tarmfloran.


MINERALTILLSKOTT

Magnesiumtillskott finns i många beredningsformer. Det varierar mycket hur väl dessa absorberas. Exempelvis upptas magnesiumcitrat och aminosyrebundet magnesium klart bättre än magnesiumoxid. Att vi behöver tillskott råder det i dagsläget inte någon som helst tvekan om. Enligt läkaruppgifter (”Fråga Doktorn/TV) så ansåg en läkare att alla personer över 40 år, har tömt sina magnesiumförråd.

Magnesium är synnerligen viktigt för hjärtat. Hjärtat är nämligen en muskel; pumpverksamheten är beroende av att kalcium drar ihop hjärtat och att magnesium får det att slappna av; för lite magnesium är lika med hjärtattack (kramp). Dr Matti Tolonen berättar om professor Otto Hejt som obducerade över 1000 personer år 1900 och fann inte en enda hjärtinfarkt. På den tiden var magnesiumintaget mångfaldigt högre genom kosten jämfört med idag,. Flera vetenskapliga undersökningar har även visat att risken för hjärtinfarkt ökar med svagt vatten, dvs. vatten med lågt magnesium. Mg kan även underlätta blodcirkulationen i trånga blodkärl då det förhindrar att blodkropparna klumpar sig.

INTAG- Vilka sorter?

Försök öka på ditt intag av nötter och bladgrönt, lite innehåller det trots allt. Men de viktigaste tillskott. För att magnesium ska kunna tas upp och användas på rätt sätt behöver det tillföras i en form som kan bilda fria joner. Exempel på sådana lättupptagliga former är magnesiumcitrat, magnesiummalat och magnesiumlaktat. Faktum är att magnesiumoxid inte togs upp mer än placebo, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att det är den vanligast förekommande formen av magnesium. Det är dock inte förvånande eftersom det också är den i särklass billigaste formen av magnesium som används i tillskott. Tänk därför på att välja en form som främjar upptaget om du väljer att ta extra magnesium vid träning, stress eller som tillskott…

Det som tas upp lättast av din kropp är i princip all magnesium som slutar på -at. Magnesiumcitrat, magnesiumglukonat, magnesiumfalat, magnesiummalat, m.m.

Magnesium ihop med zink och koppar är nyckelspelare när det gäller att skydda mot cancer.

Magnesium är inblandat i många processer på olika platser i kroppen; i skelettet, hjärnan och ända in i minsta cell. Magnesium är ett av de mineral som förbrukas först när vi stressar och krävs i tillräcklig mängd för att vi ska kunna återhämta oss helt, både psykiskt och fysiskt. Magnesium finns i kakao, vetekli, vetegroddar, linfrö, nötter, mandel och gröna bladgrönsaker.

Blodet ger ingen rättvis bild av din magnesiumstatus. Magnesiumhalten i blodet (plasma och serum) ger ingen rättvis bild av magnesiumstatusen i kroppen. Den förändras som regel mycket lite vid intag av magnesium eller vid brist på magnesium. Magnesiumbrist kan alltså förekomma även då halterna i ett vanligt blodprov ser bra ut.

Inflammation: Man kan se att låga nivåer av magnesium bidrar till inflammation i kroppen.

Hjärta och kärl: Magnesium är viktigt för hjärta och kärl och påverkar balansen i deras förmåga att kontrahera och relaxera. Lågt intag av magnesium kan kopplas till ökad risk för hjärt- kärlsjukdom. Individer med högt intag av magnesium hade 34 procent minskad dödlighet. Magnesium minskar också risken för stroke.

Blodsockerproblem: Låga nivåer av magnesium kan kopplas till metabolt syndrom och diabetes typ 2. Tillskott av magnesium kan ge bättre fasteglukos hos individer med metabolt syndrom.

Starka ben: Magnesium har stor betydelse för att bygga upp ett starkt skelett och motverka benskörhet. Bland annat genom att stimulera bildning av benbildande celler (osteoblaster) och motverka celler som bryter ner benet (osteoklaster).

HUR MYCKET?

Magnesium utsöndras vid överskott. Mycket svår att överdosera. Den rekommenderade dagsdosen ligger på ca 350 mg per dag. Vid graviditet uppgår det till 450 mg. Man kan lugnt ta ända upp till 600 mg per dag, i synnerhet om man har symtom på magnesiumbrist. Tar man allt på en gång riskerar man dock att få diarré. Börja med 200-300 mg och gå upp till den punkt där man börjar bli lite lös i magen och dra sedan ner mängden en aning tills dosen är lagom, ca 300-600 mg.

Generellt blir man lösare i magen när mg-nivåerna är fyllda, då åker mg ut igen. Tänk på att alltid ta magnesium (alla mineraler) kvällstid. Det är på natten din kropp omsätter mg och andra mineraler. Vitaminer tar du på morgon/dag. Man får också tänka på att vissa födoämnen innehåller magnesium. I synnerhet alger och andra sjögrönsaker, obehandlade vetegroddar, sojabönor, nötter och då först och främst mandlar. Upptaget från dessa ligger på 25-75%.

Magnesium har en roll i celldelningsprocessen och bidrar till:

att minska trötthet och utmattning

elektrolytbalansen

normal energiomsättning

nervsystemets normala funktion

normal muskelfunktion

normal proteinsyntes

normal psykologisk funktion

att bibehålla normal benstomme

att bibehålla normala tänder


https://www.bodyofyours.com/healing-products

8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page