top of page

hälsofördelar med gurkmeja

Uppdaterat: 26 maj 2020


Det finns nästan 12 000 vetenskapliga studier publicerade på den aktiva ingrediensen curcumin.

Farmakologiska studier har visat att curcumin har lika stark inflammationshämmande effekt som kortison och fenylbutazon.

Kryddan gurkmeja tillhör ingefärsväxterna och den har länge använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska åkommor.

De verksamma beståndsdelarna är 3-5% curcuminoider samt 2-7% eterolja. Gemensamt för de vanligaste kroniska sjukdomarna är att de är inflammatoriska, och därför är en anti-inflammatorsik livsstil viktigt.

Gurkmeja är billig och ofarlig för människan även i stora mängder. Gurkmeja är en krydda som ger curry den gula färgen.

Den finns rikligt i det indiska köket, och en genomsnittlig indier äter 80–200 milligram om dagen.

Inflammation har visat sig vara involverat i en rad tillstånd i kroppen, som cancer, alzheimer, artrit, ledgångsreumatism.

Därför är det viktigt att äta en anti-inflammtoriska kost, och undvika det som ger inflammation.

Gurkmeja stärker och förbättrar matsmältningen och ger mättnad. Det stödjer hälsosam leverfunktion. Gurkmeja kan hjälpa magbesvär, uppblåsthet och gas (sura uppstötningar).

10 ggr starkare än vitaminer Gurkmejan har flera nyttiga egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen.

41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page