top of page

Del 3 PSYKOLOGISKA PLANETEN

Uppdaterat: 25 maj 2020

Det finns en annan aspekt av psoas. Psoas är vår ”flykt eller strida muskel”. En mycket ursprunglig muskel. När det är fara, då kopplas psoas in. Den är beredd på momangen att ta dig bort från faran. Psoas känner ingen skillnader på hormonerna när det utlöser sig i kroppen inför flykt. Även om det vi fly ifrån inte syns som ett fysiskt hot. Denna process skapar en lagring av trauman i psoas. Genom att få den att slappna av kan vi komma åt de lagrade trauman som finns där men inte fått utlopp “Bearbetad”. När psoas får komma in i ett avslappnad till sinnesro, får man också trauman att släppa från barndomen, med rätt vägledning självfallet av någon som har förmågan att läsa av dig. Ex. Familj, arbetsliv, vad det nu är som har skapat spänningar inom oss som vi inte ville vara med om men som har skapat oss till dom vi är idag. “(Har du inte minnen av personligheter som du lärde känna som barn, tonåring och ungdom. Då du fortfarande var fylld av hopp och äventyr i skälen? och lovade dig själv att sådär ska jag aldrig bli när du blir äldre)”? vi fick till oss. Och psoas har hela tiden stått redo att fly.


TRAUMA & KRIGSZONER

Trauma kan mycket enkelt beskrivas som en kort eller över lång tid av överväldigande upplevelser som aktiverat vårt behov av flykt- eller strid. Upplevelser som vi inte vill vara med om, men som vi har flytt ifrån. Men; som inte har fått utlopp för. Då det sätter sig i kroppen och sinnet. Jag skulle vilja förklara Posas som en reflex muskel som vakar i beredskap inför plötsliga händelser. Den är på automatik utan några yttre påverkan.


Det finns en teknik som kallas TRE, Trauma Release Exercise, som bygger på att få psoas att slappna av genom avslappningsövningar. Sedan finns en annan variant som kallas konstruktiv vila, CR, Constructive Rest vilken bygger på samma principer. Dessa metoder har och används på människor med trauman från krig och större olyckor Vanligtvis. och även på ”lindrigare” trauman, de vi får under vår livsresa och vardagsrutiner. Efter att har sett mycket relaterade symtomen från träning och massage som jag jobbar med, har jag med åren tagit fram och format en metod och behandling med att jobba bort trauma ur kroppen på ett enklare sätt. Idag med mitt jobb möter jag Kunder, klienter som lider av det i ovisshet, vilket har lett till att jag tar hänsyn till det och utformar mitt arbeten efter mina kunders förutsättningar och dagsform.


Min egen metod, ändamålet är mjuka upp, med väl utvalda övningar och teraputismassagebehandlig. självfallet är det efter ens förutsättningar och de tillstånd man befinner sig i. Syftet är att komma i kontakt och åt negativa känslor som bromsar en i vardagslivet, och att bli så past fri till att kunna utöva och använda din kropp till ens fördel.


Några som jag vet använder liknande metoder är Dr. Peter Levine, och som också skrivit boken ”Waking the Tiger: Healing Trauma”. Levine driver The Somatic Experiencing Trauma Institute, och jobbade för NASA under deras Space Shuttle Program, där det behövdes stresshantering. Dr Berceli, som använder inte bara sin metod på människor med trauman från krig och stora olyckor, utan även på ”mindre” trauman, de vi får under livets resa.


Metoden är känd sen länge tillbaka men blivit på något sätt bortglömt. oroa dig inte det finns en del av oss utspridda lite här och var som jobbar mer eller mindre med det. vi hjälper dig att våga komma ur den där svåra jobbiga långa vägen där man känner sig utblottad och svag inför sin omvärld.

Vårt eget program… På Body of yours har vi tagit fram en helt egen process just för att mjukt lösa upp trauman. Vi arbetar med den under namnet The heale program, en mycket effektfull metod att få kroppen att göra sig av med Trauma. Den finns i grupp så väl som i enskilda pass.


PSOAS OCH AVSLAPPNING Har du tänkt på att man kan få skakningar efter en plötsligt händelser eller innan något som man känner igen eller är rädd för? det är något fundamentalt för oss däggdjur. Skakningarna som kommer före och efter är vårt naturliga sätt att förbereda eller göra sig av med det som hänt eller ska hända. Den gör sig av med traumat. Den obehagliga upplevelsen. Tyvärr så är vi där i all välmening och lägger om en filt, håller om den drabbade, vilket gör att den drabbade inte kan göra sig av med traumat i stunden. Den får inte ur sig instinkt och naturliga läkningen då processen stannar av.

PARASYMPATISKA & SYMPATISKA SYSTEMET

Det handlar alltså om det Sympatiska och Parasympatiska systemet (PS). PS är det system som skapar lugn och ro inom dig. Det är så att det här handlar om två saker, fysiskt och psykiskt trauma. Och då är frågan? Hur skapar man ett miljön för ett heela det? Det som är det mest troligt är att vi inte gör något alls åt det! Istället så sysselsätter man sig med att ha saker att göra hela tiden, tills man faller. Vi lever i en värld där vi hela tiden ska göra något. Ett måste. Jag tror att vi genom att använda sympatiska systemet vid tex stress, så tror jag att psoas automatiskt blir inkopplad, det är vår flykt och kämpa-muskel.


Psoas är en muskel som är igång mer eller mindre hela tiden. En riktig ”göra-muskel”. Den vilar sällan. De flesta av oss är ”Göra människor”. Vi måste vara igång, ha något för händer. Annars är det fel. Det är våra ben som håller oss uppe, men det är psoas som ser till att vi rör oss, att det går framåt, och ser till att ryggraden hålls på toppen av vårt bäcken.

Och det är inte konstigt med att psoas skapar och behåller trauman. Det gör oss alerta, det får oss att överleva. Vi reagerar blixtsnabbt vid fara. Psoas tar oss ur faran på bråkdelar av en sekund. Det är det trauma är till för. Att rädda oss ur nästa situation utan att vi behöver överlägga med hjärnan. Vi kommer ur en olyckssituation, och går vidare.


FAST I SYSTEMET Men det är de som inte kan gå vidare som sitter fast. Vi sitter alla fast på något sätt i vårt sympatiska system. Men hårdast fast sitter de som alltid skall göra saker. Det är alltså typ A-människor. De har ofta svårt att stänga av kroppen och sinnet. De har inte den programmeringen, att tillåta sig att inte göra någonting alls. Här handlar det om att kunna lägga sig minst en timme, inte göra något, och i en för psoas avslappnande ställning.

39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page