top of page

Candida


Tecken på candida , så blir du av med besvären

Candida är en jästsvamp som finns naturligt i kroppen.

Men om den börjar växa okontrollerat kan den ge obehagliga problem, både i kroppen och mentalt. Eftersom besvären ibland är diffusa kan det vara knepigt att lista ut orsaken. Här är några tips!

I lagom mängd har candida och andra jästsvampar i kroppen positiva effekter för näringsupptag och matsmältning. Dessutom så skyddar de mot parasiter och giftiga ämnen, toxiner. I tarmen finns massor av olika former av candida som inte ger några besvär förutom när de av olika anledningar börjar sprida sig ohämmat.

Västvärldens nya folksjukdom! I tarmen breder candida ut sig gradvis och ger hälsobesvär som ofta uppkommer i långsam takt. Det är vanligt att besvären är både vaga och långvariga, vilket påverkar din vardag på ett negativt sätt. Många drabbas av candida lokalt som i munnen, näsan, öronen, naglarna, underlivet och mag-tarmkanalen. Det är svårt att få en korrekt uppfattning av hur många som är drabbade. Statistik visar dock att så många som var tredje person i västvärlden har eller har haft någon typ av den parasitiska formen av candida. Vissa kallar candidaöverväxt för en av vår tids folksjukdomar eftersom faktorer som stress, användande av antibiotika, p-piller, stort intag av raffinerat socker och mjöl till stor del ligger bakom.

Just antibiotikan är en stor bov när det gäller överväxt av svamp och parasiter, eftersom antibiotika inte bara dödar de ogynnsamma bakterierna utan även de goda. Därför är det en god idé att alltid äta ett tillskott av probiotika, så kallade goda magbakterier, under och efter en antibiotikakur. Detta för att återställa tarmfloran och inte riskera att de goda bakterierna konkurreras ut. Efter att användningen av antibiotika kulminerat, konsumtionen har mer än fördubblats jämfört med på 60- och 70-talet, har antalet svampinfektioner i underlivet hos kvinnor ökat hastigt. Hälsoförfattaren Sanna Ehdin skriver i sin bok ”Den nya självläkande människan” att kvinnor i fertil ålder (20–45 år) använder dubbelt så mycket antibiotika som männen, och att tre av fyra kvinnor någon gång under sitt liv har haft minst en svampinfektion i underlivet. I och med att denna svamp orsakar torra slemhinnor underlivet kan den också vara inblandad i de ökade inkontinensbesvären hos mogna kvinnor.

Inga test finns Vid mycket kraftig tillväxt av candidasvamp, så kallad systemisk candidiasis, kan jästsvamparna passera tarmslemhinnan ut i blodet. Där kan de spridas till många organ, särskilt dem med hög blodgenomströmning. Spridda infektioner kan till exempel ses efter långvarig behandling med bredspektrumantibiotika, efter bukkirurgi och vid behandling med cellgifter vid tumörer och leukemi. Den här typen av aggressiv candida är med andra ord inte jättevanlig. Vad som däremot är vanligt är besvär som man med tiden börjar fundera kring om de beror på överväxt av svamp. Det finns inga candidatest att göra inom vården, utan du måste själv fundera kring om dina symptom kan bero på svamp och göra vad som krävs för få rätsida på problemen.  

Lär dig tyda signalerna Om du ofta känner dig utmattad, deprimerad eller har problem med matsmältningen kan det vara tecken på överväxt av svamp. Här är tio exempel på besvär som överstimulering av candida kan ge (även om vissa symptom kan ha andra orsaker också):  

. Tung trötthet . Besvär i mag-tarmkanalen som irriterad tjocktarm, förstoppning, diarré och gaser . Dålig andedräkt . Återkommande infektioner och inflammationer . Underlivsbesvär . Nedsatt immunförsvar . Eksem . Regelbunden huvudvärk . Ledbesvär . Minskad sexlust

Avlägsna orsakerna stegvis Ett effektivt sätt att behandla överväxt av svamp är att följa tre steg parallellt, som fokuserar på både orsakerna och besvären. Att enbart lindra de direkta symptomen ger ingen långsiktig lösning, då kommer tyvärr problemen tillbaka gång efter gång.

Steg 1

Se över kosten Candidaöverväxt kan ge ett starkt sug efter sötsaker och snabba kolhydrater, som dessvärre ger näring till svampen. Uteslut mat som innehåller socker, mjölkprodukter, vetemjöl, pasta, jäst och liknande. Fokusera istället på kost som är rik på vitaminer och mineraler som ekologisk kyckling, kött och fisk, ägg, rotfrukter, kokosfett, olivolja, nötter och frön. Tänk även på att undvika jästprodukter som öl, vin, sprit och bröd. Starta gärna din kostomläggning med ett tarmreningsprogram, vi erbjuder bland annat pulver och tabletter som tas samtidigt under en längre period.

Steg 2

Stärk immunförsvaret En av immunförsvarets värsta fiender stavas STRESS. Reducera stressen genom att skapa rutiner för att få bättre och tillräckligt med sömn, regelbunden avslappning och möjlighet att hinna känna en större tacksamhet för allt du har i livet. En stor del av immunförsvaret sitter i tarmen. Fyll på med goda bakterier för ett starkare försvar! Om tarmfloran är välbalanserad reglerar bakterierna varandra, så att ingen bakteriestam växer mer än någon annan. För att balansera upp förhållandet mellan bakterierna i tarmen igen är det en bra idé att regelbundet äta probiotika med så kallade ”nyttiga bakterier”. Vi erbjuder en mängd olika kosttillskott med levande mjölksyrakultur och probiotiska bakterier som stärker tarmen och ger dig ett bättre skydd mot sjukdomar och svampöverväxt.

Steg 3

Attackera naturligt Det finns många naturliga preparat, som utvinns ur växtriket, som kan få bukt med svampen. Dessa är ofta ett skonsammare och mer långsiktigt alternativ till läkemedel. Drick gärna ljummet vatten och tillsätt svampdödande kryddor som kanel, kardemumma, oregano, ingefära och kryddnejlikor och örter som malört och ringblomma eller extrakt av grapefruktkärnor. En studie gjord vid Tufts University har visat att kokosolja är effektivt vid behandling av svamp. Använd vid matlagning eller smörj in på exempelvis drabbade hudområden. Komplettera med kosttillskott av ämnen som förgör svampen.

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page