top of page

Behandla Lymes disease / neuroborrelia naturligt med ört protokoll för borrelia


Vid neuroborrelia blir man ofta ordinerad antibiotika i minst 2 månader, vilket sällan är lösningen.

Mer framgångsrikt brukar vara örter som behandling och det viktiga är att ha gott om tålamod, och genomgå behandling i minst 6 månader. Problemet med doxycyklin, en vanligt antibiotika vid borrelia, är att den effektivt behandlar spiroket formen, men ökar antalet cystor.

Det är detta som är lurigt med borrelia, att de gömmer sig (skapar cystor) när de utsätts för antibiotika, men så snart kuren är avslutad så kommer de fram igen.

Man kan alltså uppleva att man mår bättre en kort period, för att sedan blir sämre igen.

Om man mot all förmodan önskar använda doxycyklin, så bör man göra det tillsammans med proteas enzymer som bryter ner bakteriernas biofilm.

Det mest effektiva som jag känner till är serrapeptidase. Även grapefruktkärnextrakt är bra för att motverka cystformen av borrelia, men den bör inte intas i kombination med antibiotika.


Oreganoolja och kolloidalt silver för behandling av neuroborrelia

Först och främst så behövs ett naturligt antibiotikum för att behandla neuroborrelia.

Här kan man använda sig av flera komponenter.


En bra kombination kan vara oreganoolja och kolloidalt silver, som båda är effektiva för att motverka bakterier (även virus, parasiter och svamp) och löser upp bakteriernas biofilm.

Oreganoolja är väldigt starkt, så det är klokt att börja med 1 droppe per dag första dagarna och sedan trappa upp långsamt till dess att dagsdosen ligger på 5 droppar per dag. Om du tar större doser av oreganoolja eller har väldigt dålig tarmflora och/eller mycket bakterieinfektioner, så kan herx uppstå, vilket innebär att du kan känna dig sämre medan kroppen rensar ut bakterier/gifter.

Ett tips är att använda mariatistel, zeoliter, persilja, chlorella eller glutation, som alla stödjer leverns avgiftning.

Protokoll för behandling av neuroborrelia

Det protokoll jag brukar använda mig av innefattar, förutom oreganoolja och kolloidalt silver, även 1.3, 1.6 betaglucan, andrographis som verkar mot spiroketer, grapefruktkärnextrakt mot cystformen, prebiotika som fibrer för tarmfloran, probiotika för tarmfloran och immunförsvaret (helst en riktigt bra) samt höga doser med D-vitamin.


Man kan även lägga till örter som cumanda, samento eller kattklo (kattklo är hela örten men samento är ofta mer effektiv), och banderol samt kokosolja morgon och kväll.

Stevia, cumanda, samento, banderol och teaselrot vid neuroborrelia

Det finns också studier som tyder på att ekologisk stevia i flytande form, kan eliminera borreliaspiroketer (60%) och cystform (98%). Cumanda ingick i samma studie och hade bäst effekt på biofilm (43%) .


Samento, ofta i kombination med cumanda, ingår i många örtprotokoll mot lymes, och är mycket effektiva för att behandla borrelia/neuroborrelia och coinfektioner. Dessa örter är mer effektivt än doxycyklin (antibiotika för behandling av borrelia) En annan studie påvisar även att samento och banderol ur Cowdens örtprotokoll (kommer längre ner i artikeln) är bättre än doxycyklin.


Andra tips är att teaselrot, en ört som används mot borrelia, men bör tas med försiktighet, då den kan ge förstaförsämring vid behandling och inte ska intas tillsammans med antibiotika.

Vitaminer och mineraler vid neuroborrelia

Tänk också på att fylla på med antioxidanter, gärna höga doser med C-vitamin, D-vitamin som nämndes ovan, att äta fiber- och näringsrikt, samt vara noga med att äta ekologiskt och hälsosamt. Var noga med sömnen och minimera stressfaktorer, samt drick minst 2-3 liter vatten om/när du behandlar med ovan nämnda örter.


Fyll även på med B-vitaminer, zink och magnesium som förbrukas i hög mängd vid borrelia, samt selen som är en viktig antioxidant och stärker immunförsvaret.

Dessa näringsämnen förbrukas vanligtvis vid stress, och är viktiga för avgiftning m.m.

vilket gör dem ytterst nödvändiga vid alla former av infektioner. Var dock noga med att inte överdosera mineraler, eftersom det kan fungera som mat till bakterierna enligt vissa.
231 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page